Rotjes en bamboestengels…

Vanavond steken we met zijn allen vuurwerk af. Maar waarom doen we dat eigenlijk?  Bij vuurwerk denk  je automatisch aan China, maar het zijn niet de Chinezen die het vuurwerk hebben uitgevonden. Het waren de  Bengalen; een volk in Zuid-Azië. Ze wonen onder meer in India en Pakistan. Wat wel een feit is dat de Chinezen het vuurwerk voor het eerst vaak gingen gebruiken. Wij doen het vaak af als onzin, maar de Chinezen denken er anders over. Zij gebruik(t)en het vuurwerk om boze geesten weg te jagen. Wij doen het vooral omdat het oude jaar uit te luiden en het nieuwe jaar te beginnen.

Het eerste rotje, was eigenlijk helemaal geen rotje. Waarschijnlijk bestonden ze uit bamboestengels, die iemand in een vuur heeft gegooid. De staafjes knetterden en werden zwart, en na een tijdje ontploften ze onverwacht. Bamboe groeit zo snel dat luchtzakken en sap vast komen te zitten in de wanden van de stengels. Bij verhitting zet de lucht in de stengel zich uit en uiteindelijk barst het met een knal. Het vreemde geluid, wat nog nooit eerder gehoord was, maakte mensen en dieren vreselijk bang. De Chinezen dachten dat als het levende wezens zo bang maakte, het waarschijnlijk ook geesten zou verjagen – vooral de boze geest Nian, waarvan werd geloofd dat deze gewassen en mensen at. Hierop werd het gebruikelijk voor hen om groene bamboe in een vuur te gooien tijdens Chinees Nieuwjaar, om Nian en andere geesten te verjagen, waardoor mensen waren verzekerd van geluk en voorspoed voor de rest van het jaar (bron www.reisvormen.nl).

In China kun je het hele jaar door vuurwerk kopen.  Op het platteland mag je het ook altijd afsteken. In de grote steden is het echter verboden. China is de grootste fabrikant en exporteur van vuurwerk ter wereld en heeft enorm veel  grote vuurwerkfabrieken, die vuurwerk leveren aan het buitenland.

Lees ook:Het begin van het Chinese nieuwjaar…
Lees ook:Waarom steken we vuurwerk af…
Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…
Lees ook:Cannabis gedijt goed op eeuwenoud graf…
Lees ook:Wat hebben mensen toch met een vuurcermonie…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>