In de ban van radioflitsen…

Astronomen zijn al geruime tijd in de ban van een raadselachtig fenomeen uit het heelal. Het gaat om zogeheten korte radioflitsen aan de hemel. Wetenschappers hebben nu voor het eerst de exacte locatie vastgesteld van zo’n radioflits: een sterrenstelsel op drie miljard lichtjaar van de aarde. Dit valt onder meer te lezen op de website van NineforNews.

Korte radioflitsen werden in 2007 voor het eerst ontdekt. Er zijn in totaal een twintigtal geregistreerd, maar slecht één – FRB 121102 – herhaalde zich geregeld. De signalen duren slechts een fractie van een seconde en produceren in die tijd evenveel energie als de zon in 10.000 jaar. Wat de radioflitsen precies veroorzaakt, blijft onderwerp van debat.

Sterrenkundigen van de Cornell University onderzochten de flits van 2 november 2012 door zes maanden lang de ruimte in de gaten te houden. Ze legden afgelopen jaar in totaal 13 flitsen vast. “We weten inmiddels dat de flits afkomstig is van een klein sterrenstelsel op meer dan drie miljard lichtjaar van de aarde,” aldus het team. De ontdekking biedt alleen geen antwoord op de vraag wat de mysterieuze signalen veroorzaakt.Volgens sommigen zijn ze afkomstig van de overblijfselen van een zware ster, bijvoorbeeld een neutronenster. Anderen menen dat ze worden opgewekt in de nabijheid van een zwart gat dat gas uit zijn omgeving opslokt. Duncan Lorimer van de Universiteit van West Viriginia, die de eerste snelle radioflits ontdekte, zei: “Voor zover bekend is dit de enige zich herhalende flits. Misschien zijn er wel verschillende soorten” (foto’s internet).

Lees ook:Radioflisten komen echt uit de ruimte…
Lees ook:Mysterieuze radioflits gelokaliseerd…
Lees ook:Radioflitsen vanuit de ruimte waargenomen…
Lees ook:Vreemde radioflitsen afkomstig van aliens…
Lees ook:Radioboodschappen ontvangen van aliens…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>