En het is weer vrijdag de dertiende…

Voor  veel mensen voelt vrijdag de dertiende  aan als een ongeluksdag.  Eén van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13 (bron Beleven.org).

De vrijdagen kunnen ook een kwade naam gekregen hebben omdat op die dag door de Romeinen doodvonnissen werden voltrokken. Ook in Engeland werd de doodstraf op een vrijdag voltrokken. Grappig is dat sommige landen een andere dag hebben als ongeluksdag. Zo wordt in landen als Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. Wat veel mensen misschien niet weten is dat in Italië vrijdag de 17 als ongeluksdag wordt gezien.  Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de dertiende. Omdat de Gregoriaanse kalender een 400-jarige cyclus heeft met een geheel aantal weken, is het niet mogelijk dat precies 1 op de 7 maanden een vrijdag de dertiende heeft. Het is zelfs waarschijnlijker dat de dertiende vaker een vrijdag is dan welke andere dag van de week ook.

Bijgeloof lijkt vooral voort te komen uit een tijd waarin we minder wetenschappelijke verklaringen voor zogenaamde ‘toevalligheden’. Verklaringen werden daarom nog gezocht in bovennatuurlijke krachten. Ondanks dat veel mensen er niet meer zoveel waarde aanhechten zijn er maar weinig hotels in de VS die een kamer 13 hebben, ontbreekt in vele Franse steden het huisnummer 13 en zijn er op de dag zelf minder mensen op straat te vinden! Sommige mensen hebben een fobie voor deze dag ontwikkeld: paraskevidekatriafobie. Van de Griekse woorden paraskevi (vrijdag), en dekatria (dertien). Zij durven deze dag niet hun huis uit te komen en blijven liever in bed.

Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende
Lees ook:Pas op het is weer (bijna) vrijdag de 13e…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende….
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>