Vis op Goede Vrijdag…

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgota nabij de stad Jeruzalem. Jezus stierf volgens de Bijbel aan een kruis, nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus op aandrang van het Sanhedrin, de Joodse Hoge Raad, hiertoe was veroordeeld.

Waarom is Goede Vrijdag goed? Waarom wordt de dag waarop Jezus gekruisigd ‘goed’ genoemd? Dat heeft te maken, volgens diverse internetsites, met de betekenis van de dood van Jezus. Door het sterven en opstaan uit de dood overwon Hij de dood. Aan het kruis droeg Jezus de toorn van God die voor mensen bedoeld was. Daarom is Goede Vrijdag goed. Door Jezus’ dood is er toegang tot God. De straf op de zonde is door Jezus gedragen. Daarmee, is volgens het geloof, de weg naar God open.

Goede Vrijdag wordt in de protestantse kerk gevierd met een kerkdienst met zeer ingetogen karakter. In de Rooms Katholieke en Orthodoxe tradities zijn er wel uitgebreide liturgieën voor deze dag. Bovendien is het in de Katholieke kerk een vastendag, waarop geen vlees, maar vis gegeten wordt. Volgens sommigen, omdat het Griekse woord voor vis (ichthus) in het Grieks ook een acroniem is voor Jezus Christus, God Zoon, Verlosser. In Nederland bestaat de traditie om op deze dag de Mattheüs Passion van Bach, waarin het lijdensverhaal muzikaal verteld wordt, uit te voeren.

Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…
Lees ook:De betekenis van Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen
Lees ook:Palmzondag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>