Plan Nederland en voodookinderen…

Vorig jaar kwam Plan Nederland met het nieuws naar buiten dat in Couffo, Benin ‘zieke’ kinderen, die volgens de lokale traditie bezeten zouden zijn door geesten, naar één van de vele voodookloosters werden gebracht om daar in afzondering te genezen. Afgesloten van de buitenwereld moeten ze elke dag meedoen aan rituele gezangen, dansen en andere voodooceremonies, totdat een voodoopriester hen genezen verklaart. Dat duurt vaak jaren (bron Plan Nederland).

“Voodookloosters vormen al heel lang een grote uitdaging voor ons”, zegt Rheal Drisdelle, directeur van Plan in Benin. “Voodoo is diepgeworteld in dit land. Het is de religie van de meeste mensen en een verblijf in een voodooklooster hoort bij de opvoeding, vinden ouders. Het is deel van de cultuur. Wij kunnen dat niet verbieden, maar gelukkig is het wel gelukt om de schade beperkt te houden.”

In samenwerking met ReSPESD, een lokale organisatie voor kinderbescherming, sloot Plan in bijzijn van de lokale gouverneur een formele overeenkomst met de hoogste voodoopriesters. Daarin zegden de priesters toe om kinderen uit de voodookloosters te laten, zodat zij weer naar school kunnen. In de overeenkomst is ook vastgelegd dat een verblijf in een voodooklooster nooit langer duurt dan drie maanden en plaatsvindt in de zomermaanden, als de scholen dicht zijn.

Houndedji (8) had last van haar maag en werd naar een voodooklooster gebracht. “De priester gaf me een drankje waar ik heel misselijk van werd. Hij zei: ‘Hierin zit je leven.’ Ik zat twee jaar in het klooster. We hadden bijna geen kleren, alleen witte doeken, en we leerden zingen en dansen. Verder niet zoveel. Ik ben heel blij dat ik er nu uit ben. Ik ging naar een weeshuis, want mijn vader en moeder zijn er niet meer. Maar het is veel fijner hier. Ik heb vriendinnen om me te spelen en ik ga naar school.“

Madeleine (10) zat ook twee jaar in een voodooklooster. Net al veel andere kinderen moest zij daar meedoen aan een ceremonie, waarbij door insnijdingen in het gezicht littekens ontstaan. Ze rilt als ze er weer aan denkt. “Er was zoveel bloed! Het was echt overal.” Een andere nare herinnering is het gebrek aan eten. “We mochten niet naar buiten en we hadden geen geld om eten te kopen. En vaak was er niemand om voor eten te zorgen.”

Volgens het voodoogeloof mogen zieke kinderen een voodooklooster niet verlaten voordat ze volledig genezen zijn verklaard. De lengte van het verblijf en de behandeling wordt bepaald door orakels en kan duren van één tot zeven jaar of meer. Als kinderen eerder vertrekken, komt de ziekte terug. De behandeling van zieke kinderen moet plaatsvinden in afzondering, weg van ouders en familie.

 

Kijk voor alle informatie:

Lees ook:Kus paus op hoofd ‘geneest’ baby…
Lees ook:Wondermiddel tegen kanker en aids
Lees ook:Healing wordt voor verkeerde doeleinden gebruikt
Lees ook:Priester communiceert met de geestenwereld
Lees ook:Start-to-Yoga Village bij Torhout …

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>