Chinezen werken veel met getallen…

Morgen is het vrijdag de 13e, Veel mensen houden niet van. het getal ‘13’.  In China ligt dat anders. Chinezen zijn dol op cijfers en werken er veel mee. 5201314 staat voor;  ‘Ik hou voor altijd van jou’. De 5 klinkt namelijk een beetje als ‘ik’, de 2 als ‘houden van’ en de 0 als ‘jij/jou’. De resterende 1314 staat voor ‘één leven één wereld’ en dat betekent zoiets als ‘voor altijd en eeuwig’ (bron www.hetkanwel.net).

Een belangrijk nummer in het Chinees is 8 wat ‘voorspoed’ of ‘geluk’ betekent. Veel Chinezen zijn bereid om (grof) extra te betalen als bijvoorbeeld hun kenteken nummer eindigt op een 8. Soms is het ook een slimme marketing truc: ik ben getrouwd met een Chinese en een paar maanden geleden kocht haar moeder een nieuwe mobieltje. Het telefoon nummer eindigde (ongevraagd) op een 8. Vond ze niet erg (natuurlijk), totdat ze haar eerste telefoonrekening kreeg met een extra (ongevraagde) ‘geluk’-toeslag…

Andere goede cijfers zijn 6, 2 en 9. Zes (“liu” in Mandarijns), klinkt als een andere ‘liu’ met de betekenis ‘soepel’. Cijfer twee, ‘er’, klinkt hetzelfde als ‘harmonie’. Twee is dan ook een belangrijk thema tijdens bruiloften, waar alles in paren wordt gepresenteerd. Even getallen worden trouwens sowieso als gunstiger gezien dan hun oneven broeders. Uitzondering is 9 (“ji”), dat voor eeuwigdurend staat, en daarom ook voor een lang leven. Maar er zijn ook negatieve cijfers, waarvan nummer vier het meest berucht is. Het Chinese woord voor ‘vier’ is ‘si’ (spreek uit sûh), en toevallig is het woord voor sterven dat ook. Niet goed dus. Berucht is het feit dat je in al die hoge torenflats niet snel een 44e verdieping zult vinden. Wel een 43 verdieping, maar de verdiepingen daaronder en daarboven heetten geen ’42’ (‘dood in harmonie’) en ’44’ (‘dood-dood’, ofwel hartstikke dood) maar respectievelijk 43 lower en 43 upper.

Lees ook:Chinezen en het getal acht
Lees ook:Lucky bamboo een plant met veel positieve eigenschappen
Lees ook:Lang zal ze leven…
Lees ook:Gelukskatje en Chinese geluksmunten
Lees ook:Werken met zegels is een heel oude bezigheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>