Rottende lijken en schimmels…

Door heel Nederland wordt er rondom en met Halloween van alles georganiseerd. De ene keer heel eng en de andere keer ook toegankelijk voor kinderen. Altijd leuk om enkele er uit te lichten. Voor de 4e keer op rij organiseert Naturalis op maandag 31 oktober haar jaarlijkse (wetenschaps)gruwelnachtje. Dit jaar draait alles om het duo ‘rotting & schimmel’ (bron museumkwartier.nl).

Met Meneer Wateetons over rottend eten. Hayley Mickleburgh (Universiteit Leiden) over ontbindende lichamen, bio-archeologie, reconstructies, en haar werk op de Body Farm in de VS. Han Wösten (Universiteit Utrecht) geeft een flitscollege over schimmels als nieuw bouwmateriaal, Bart Grob (Boerhaave) over walgelijke dingen uit de Boerhaavedepots. In de pauze wordt er live een half varken versneden door slager BBQJob. Ook is er One Night Stand: een jonge kunstenaar laat eenmalig, alleen deze avond, recent werk zien. Voor deze avond is dat Eric Klarenbeek. Hij 3D-print ‘levende’ objecten zoals stoelen en krukjes met mycelium (een schimmel) als hoofdingrediënt.

Na de pauze wordt Dorina Buda (RUG) geïnterviewd over ‘dark tourism’: toeristen die plekken bezoeken die met tragedie en doodgaan worden geassocieerd (denk: Ground Zero, Auschwitz). En Vincent Merckx (Naturalis) vertelt dat schimmels de Robin Hoods van de plantenwereld kunnen zijn: schimmels stelen op sneaky wijze voedingsstoffen van de Big Guys voor kleine planten die in de schaduw staan. Natuurlijk ook weer met fotostrips van Ype, een filosofische column van huisfilosoof Victor Gijsbers (Universiteit Leiden), een animatie van Bruno van Wayenburg en een heerlijk gruwel-show ‘n tell met voorwerpen en mooie verhalen uit de collectie van Naturalis door Steven van der Mije (Naturalis) en Christel Schollaardt (Naturalis) . Kijk voor  alle informatie op de website van Naturalis.

Lees ook:Zo bijzonder; het paard van Sinterklaas…
Lees ook:Niet alles wat ons overkomt kun je toeschrijven aan karma
Lees ook:Netwerk: Zaak alternatieve arts geseponeerd!
Lees ook:Professor Doctor Hans Gerding in de serie Wetenschappers
Lees ook:26 maart en 16 april a.s. zaalreading door Samra en Margreet van Zanten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>