Vliegende rendieren en vliegenzwam…

Mijn zus zette er iets op haar Facebook erover en ben gelijk gaan ‘googlen’. Waarom kunnen rendieren vliegen? Hoewel de meeste mensen kerstmis zien als een christelijke feestdag, komen de meeste symbolen van sjamanistische tradities van de inheemse volkeren van voor het christendom uit Noord-Europa en Siberië.

De heilige paddenstoel van deze mensen was de rode en witte Amanita muscaria paddenstoel, ook wel bekend als ‘vliegenzwam’. Deze paddenstoelen komen nu vaak voor in sprookjes, en worden gewoonlijk geassocieerd met magie en feeën. Dit is omdat ze krachtige hallucinogenen bevatten, en ze werden door de oude volkeren gebruikt voor inzichten en transcendente ervaringen. De effecten van de vliegenzwam bevatten meestal sensaties zoals vervorming en vliegen. Het gevoel van vliegen zou de oorzaak kunnen zijn voor de legendes van vliegende rendieren, en legenden van sjamanistische reizen, inclusief verhalen van gevleugelde rendieren die hun ruiters tot de hoogste takken van de Wereldboom vervoeren.

Hoewel het moderne beeld van de Kerstman gedeeltelijk door de reclame afdeling van Coca-Cola is ontstaan, duiden zijn uiterlijk, kleding, manieren en metgezellen op de reïncarnatie van deze oude paddenstoel-verzamelende sjamaan. Eén van de bijverschijnselen van het eten van vliegenzwammen is dat de huid een rode blozende gloed krijgt. Dit is de reden dat de Kerstman altijd afgebeeld is met gloeiende rode wangen en neus. Zelfs de vrolijke “Ho, ho, ho!” groet van de Kerstman is de euforische lach van iemand die zich heeft verwend met de magische vliegenzwam. De Kerstman kleedt zich ook als de vliegenzwam verzamelaar. Toe het tijd was om de magische paddenstoelen te oogsten, kleedde de oude sjamanen zich zoals de Kerstman, ze droegen rood met wit afgezette bontjassen en lange zwarte laarzen. De sjamaan plukte de paddenstoelen en liet ze gedeelte drogen in naaldbomen die dichtbij stonden en verzamelde ze later in een zak en leverde ze aan gezinnen, die ze vaak lieten hangen in sokken rond de open haard om ze te laten drogen. De paddenstoelen zouden klaar zijn om hun revolutionaire giften te geven op de ochtend van de winterzonnewende op 21 december (bron www.geubel.com/2011/12/de-sjamanistische-oorsprong-van.htm).

 

 

Lees ook:Wie kent hem niet de Vliegenzwam…..
Lees ook:De tijd van de paddenstoelen breekt aan
Lees ook:Elfjes; de helpers van de kerstman…
Lees ook:Hoe ga je om met de verwerking van verlies?
Lees ook:Ga mee met de Polar Express…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>