Vandaag is het Internationale Vrouwendag…

Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Vrouwen over de hele wereld komen bij elkaar om hun ‘vrouwzijn’ te vieren. Maar ook om te laten zien dat gelijke rechten en kansen tussen vrouwen en mannen nog niet vanzelfsprekend zijn.

Gelijkwaardigheid wordt in de Sustainable Development Goals  omschreven in het vijfde doel. Hierin staat beschreven dat vrouwen en mannen gelijke rechten moeten hebben op het gebied van  onderwijs, gezondheid en werk. Tevens streeft dit doel naar een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in politieke en economische besluitvorming. In 2030 moeten vrouwen evenveel kansen krijgen als mannen, om mee te beslissen binnen de politiek, de economie en het openbare leven. Landen moeten specifiek beleid maken en wetten aannemen die vrouwen en meisjes gelijke rechten geven op alle gebieden. Ook moet er een einde komen aan al het geweld tegen vrouwen en meisjes.Aanhaken bij het thema betekent bundelen van de krachten, acties versnellen en doelgericht samenwerken om onbegrensde mogelijkheden ontketenen!

Internationale Vrouwendag is het gevolg van vroegere vrouwenemancipatie. De Duitse politica Clara Zetkin streed voor vrouwenrechten in haar geboorteland. Zij kreeg maar weinig gehoor en startte het socialistische vrouwenblad Die Gleichheit (De gelijkheid). Zo zocht ze steun van vrouwen uit andere Europese landen. In 1910 kwam er een vrouwenconferentie in Kopenhagen. Op deze conferentie werd besloten dat er een Internationale Vrouwendag moest komen. Het vrouwenkiesrecht zou op deze dag centraal moeten staan.  In 1911 werd dus voor de eerste Vrouwendag internationaal gevierd – in 1912 voor het eerst in Nederland. Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum. Op deze dag worden op veel plekken in Nederland evenementen voor en door vrouwen gehouden (bron en foto’s internet).

Lees ook:Omarm je zuster op Vrouwendag…
Lees ook:Kom in verbinding met andere vrouwen…
Lees ook:Hongaarse vrouwen met water begoten…
Lees ook:Mannen zijn net zo zweverig als vrouwen
Lees ook:Singles? De Chinezen komen eraan, jongens wel te verstaan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>