Bretzelsonndeg; versierd gebak in de vorm van pretzel…

Soms kom je namen en omschrijvingen tegen van feesten waar je nog van hebt gehoord. Zo is het vandaag Bretzelsonndeg wat een volksfeest in Luxemburg  is op de vierde zondag van de vastentijd (Veertigdagentijd), drie weken voor Pasen wordt gevierd. Op Bretzelsonndeg – oftewel ‘Pretzel Zondag’ – geven jongens aan hun geliefden mooi versierd gebak in de vorm van een pretzel (een krakeling in de vorm van een knoop).

Wanneer een meisje de jongen leuk vindt, geeft ze hem een gekleurd ei op Paaszondag en gaat ze met hem in het park wandelen. Als de pretzel groot is, geeft het meisje ook een groot ei (bijvoorbeeld een chocolade-ei gevuld met bonbons); als de pretzel klein is, geeft ze ook een klein ei terug. In schrikkeljaren wordt het pretzel-gebruik omgewisseld; de meisjes geven gebak op Bretzelsonndeg en de jongens eieren op Paaszondag. Ook echtparen en ouderen doen mee aan het uitwisselen van gebak en eieren.De Bretzel (pretzel) komt oorspronkelijk uit Beieren waar hij nog altijd (letterlijk) als warme broodjes over de toonbank gaat. Bij de bierfeesten vindt de snack gretig aftrek en ook uit bergrestaurants is de snack niet meer weg te denken. Volgens een ander verhaal is de pretzel uitgevonden in Bad Urach, aan de rand van de Zwabische Alb. 500 jaar geleden woonde hier een hertog, die niet tevreden was met zijn bakker. Hij besloot de bakker nog één kans te geven en gaf hem de opdracht om een product te maken waar de zon drie keer doorheen kon schijnen. En zo bedacht de bakker de pretzel, tenminste zo gaat het verhaal (bron en foto’s internet).

Lees ook:Singles? De Chinezen komen eraan, jongens wel te verstaan!
Lees ook:Een paasei hoort bij Pasen…
Lees ook:Pasen; eieren, de paashaas en vruchtbaarheidsvuren….
Lees ook:Paashaas, eieren en geloof…
Lees ook:Wat je geeft, krijg je terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>