Het Mirakel van Amsterdam…

Amsterdam wordt ook wel eens ‘Mirakelstad’ genoemd. Deze kwalificatie ontleent Amsterdam aan het feit dat het een oude bedevaartsplaats is, waar al sinds de middeleeuwen een wonder of mirakel wordt geëerd. Deze verering leeft nog steeds en heeft sinds het einde van de 19e eeuw vooral gestalte gekregen via de jaarlijkse Stille Omgang.

Deze religieus meditatieve omgang door het historische centrum en passerend aan het nachtelijke uitgaansleven van Amsterdam wordt elk jaar gedurende één nacht in de maand maart door het Gezelschap van de Stille Omgang georganiseerd. Duizenden gelovige mensen uit het hele land nemen er aan deel. De tocht herdenkt het Mirakel van Amsterdam van 15 maart 1345.

Volgens de legende braakte een stervende man in de Kalverstraat de hostie (voor katholieken het lichaam van Christus) uit, nadat hem het Heilig Sacrament der stervenden was gegeven. Het braaksel werd in het haardvuur gegooid, maar de volgende ochtend bleek dat de hostie ongeschonden uit het vuur tevoorschijn kwam. Een werkvrouw bracht de hostie naar de pastoor, maar de volgende dag was de hostie weer terug in de Kalverstraat. Dit herhaalde zich twee keer.
Het wonder werd officieel erkend door de Paus. De tocht wordt ‘Stille Omgang’ genoemd omdat men geen enkel woord spreekt vanwege het tot voor enige jaren geldende processieverbod in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op: www.stille-omgang.nl (foto’s internet).

Lees ook:Mirakelstad; Stille Omgang Amsterdam…
Lees ook:Duizenden mensen lopen mee in stille toch voor Milly Boele
Lees ook:Marianne Vaatstra Oproep: Een stille tocht voor een eerlijk onderzoek
Lees ook:2012 doemscenario heel dicht bij de aarde, Planetoïde scheert langs Aarde
Lees ook:Pas in 2015 een Elfstedentocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>