Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…

Op Goede Vrijdag, de laatste vrijdag voor Pasen, herdenken christenen de kruisdood van  Jezus Christus. Goede Vrijdag volgt op Witte Donderdag en gaat vooraf aan Stille Zaterdag. Deze drie dagen vormen samen de ‘triduum sacrum’ (bron isgescheidenis.nl).

Op Goede Vrijdag herdenken christenen de kruisiging van Jezus. Op Witte Donderdag  wordt Jezus na het Laatste Avondmaal veroordeeld tot de kruisdood door Pontius Pilatus. Pilates probeert Jezus nog vrij te krijgen, door de bevolking van Jeruzalem te laten kiezen tussen gratie voor een moordenaar (Barabas) of gratie voor Jezus. Het volk van Jeruzalem kiest voor de vrijheid van de moordenaar, waarna Pilates Jezus laat mishandelen en bespotten.

Het volk vindt dat niet genoeg en eist de kruisdood van Jezus, waarna Pilates toegeeft. Op de heuvel Golgotha, nabij Jeruzalem, wordt Jezus aan het kruis genageld. Na een marteling van zes uur lang sterft hij om 15.00 uur precies. Voor zijn dood zou hij nog enkele woorden hebben gezegd, die aan worden geduid als de kruiswoorden. Ter controle wordt nog een speer door zijn zij geboord. Volgens het evangelie van Mattëus zou een aardbeving hebben plaatsgevonden op het moment dat Jezus stierf. De andere twee misdadigers aan het kruis werden vervolgens gedood. ’s Avonds krijgt Jozef van Arimathea van Pilates toestemming om Jezus van het kruis te halen en hem te begraven nabij Golgotha.

De dood van Jezus heeft voor alle christenen een sterke symbolische betekenis; het wordt gezien als een offer. Bij zijn doop werd Jezus door Johannes de Doper aangewezen als ‘Lam van God’. Met zijn kruisdood nam Jezus alle zonden van de mensheid op zich. Daarnaast wist hij met zijn dood het kwaad; de Satan te overwinnen. Op Goede Vrijdag herdenkt men dus zowel de verlossing van de zonden van de mens als de overwinning van Jezus op Satan. Dit is de reden dat de dag ‘Goed’ wordt genoemd; het goede verwijst niet naar de dood van Jezus, maar naar de verlossing van de zonden.

Lees ook:Vis op Goede Vrijdag…
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:Vandaag is het Witte Donderdag…
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:Palmpasen; Jezus wist dat zijn dood naderde…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>