Pasen; eieren, de paashaas en vruchtbaarheidsvuren….

Morgen is het Pasen. Hoewel ik het niet heel uitgebreid vier, staat er zeker een eitje (al dan niet van chocola) op tafel. Het ei is bijna overal ter wereld symbool van de opstanding en dus hét symbool voor Pasen.

Op diverse sites (internet) lees ik dat eieren al eeuwen lang worden beschilderd. Vroeger kleurde men eieren in de kleuren van het altaar en liet men ze in de kerk wijden.  Niet gelovigen gebruikten doorgaans  heldere kleuren oor het beschilderen van de eieren waarmee ze het begin van de lente aangaven (nieuw begin). Er werden vroeger al eierrolwedstrijden gehouden en eieren werden uitgewisseld tussen geliefden of (in de Middeleeuwen) aan bedienden cadeau gedaan.

Vroeger verstopten we eieren in akkers om deze (symbolisch) vruchtbaar te maken. Waarschijnlijk komt daar het zoeken van eieren vandaan. Hoe zit het met de paashaas? Niet alleen is hij onzichtbaar, maar hij zou ook een gouden vacht hebben. Net als het ei, is de haas te zien als vruchtbaarheidssymbool. Het was niet voor niets een van de symbolen van de vruchtbaarheidsgodin Isjtar.  Een ander verhaal vertelt dat de paashaas eigenlijk een vogel was die zich had misdragen. Voor straf  werd hij veranderd in een haas. Eén keer per jaar mag hij eieren leggen, die hij eerst goed moet verstoppen. De meest logische verklaring lijkt wel te zijn dat eieren die door vogels in verlaten hazenlegers werden gelegd, per ongeluk werden aangezien voor ‘hazeneieren’.

Het eerste ‘eetbare’ paashaasje werd begin 1800 in Duitsland gemaakt van deeg en suiker. De paashaas werd door Duitse immigranten in de achttiende eeuw meegenomen naar Amerika. In die tijd bouwden kinderen een nest waarin de paashaas zijn eitjes kon achterlaten. Het paasvuur stamt uit de heidense oorsprong van ons Paasfeest. Vroeger werden op heuveltoppen vuren aangestoken om de demonen van de winter te verjagen. Vuur staat al eeuwen lang symbool voor reiniging en vruchtbaarheid (bron en foto’s internet).

Lees ook:Een paasei hoort bij Pasen…
Lees ook:Paashaas, eieren en geloof…
Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…
Lees ook:Tradities en Pasen…
Lees ook:Wat vieren we nu eigenlijk met Pasen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>