Advent, de 4 zondagen voor Kerst

De tijd van de Advent is al aangebroken.  De 4 zondagen voorafgaand aan de Kerst wordt er elke week een kaars aangestoken.

Originele Adventkrans 19de eeuw

Vermoedelijk komt het gebruik van Bisschop Perpetuus van Milaan die einde van de 5de eeuw ermee begon. Echter zeker is dit niet. Wel is zeker dat het liturgisch jaar begint op de eerste zondag van de Advent.

De Advent begint altijd op de eerste zondag tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december, Kerstavond. De periode verschilt dus maar heeft altijd 4 zondagen, zondag 1 Levavi, zondag 2 Populus Sion, zondag 3 Gaudette en zondag 4 Rorate.

Het zal jullie niet verbazen dat het over de periode voor de Kerst gaat uit het Christendom. Advent is in het latijn Adventus dat “komst” betekent. Bij de Oost-Orthodoxe Kerk begint de periode eerder, namelijk 40 dagen voor Kerst. Er wordt dan ook aan een vastenperiode gedaan. In de Kerk maar ook in veel huizen wordt het gebruik van de Advent middels een krans duidelijk gemaakt. Bij elke zondag wordt er een kaars gebrand totdat alle 4 kaarsen branden.

In de Kerk gebruiken ze tijdens deze periode op de Adventkrans paarse kaarsen, de kleur van boete en inkeer. Echter de 3de zondag van Gaudette wordt meestal de feestelijke kleur roze gebruikt. Niet in elke stroming binnen het Christendom! Alleen daar waar het gebruikelijk is, bijvoorbeeld in de Katholieke kerk met de verwijzing “vreugde”.

De Adventkrans zelf is van oorsprong een Duits gebruik. Het komt ook veel voor in de Scandinavische landen. In Duitstalige landen en de Scandinavische landen zie je dan ook volop de Adventkransen in de Kerk, huizen en straatbeeld. Het gebruik komt van de Lutherse Theoloog Johann Hinrich Wichern (1808-1881). Hij ving altijd veel kinderen uit arme gezinnen op die hem vaak vroegen wanneer het Kerst was. In 1839 maakte hij een houtenwiel met 4 grote kaarsen en 19 kleine kaarsen. Voor elke zondag stak hij een grote kaars aan en voor de andere dagen een kleine kaars. En in 1860 werd de krans versierd met dennengroen. Zo wisten de kinderen dus precies wanneer het Kerst werd.

Bron: Wikipedia

Lees ook:De voorbereiding op het kerstfeest is in volle gang…
Lees ook:Het gebruik van een Noveenkaars…
Lees ook:Branden van kaarsen
Lees ook:Een kaars voor de liefde
Lees ook:Hoe versieren we ons huis met Kerst..

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>