Patiënten wijzen op blunders in dossier

Patiënten wijzen op blunders in dossier

AMSTERDAM – Medische dossiers zitten vaak vol met fouten en zijn onvolledig. Bijna 60 procent van de mensen die meededen aan een meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) moest zorgverleners corrigeren of bijpraten omdat er onvoldoende informatie voorhanden was. Bovendien constateerden deelnemers geregeld blunders. De ruime meerderheid is dan ook negatief over digitale medische dossiers, het elektronisch patiëntendossier (EPD).

De dossiers van een op de vijf patiënten raakten zelfs ooit zoek. Dat liet een woordvoerster van de federatie maandag weten.

De meeste mensen die zich nu al zorgen maken over de medische gegevens, zijn ook sceptisch over de veiligheid van het EPD. Al zijn zij ongerust, toch denkt twee derde dat digitale uitwisseling van patiëntengegevens positief is bij noodgevallen, voor de medicatie en inzichten. In totaal namen 1800 mensen deel aan de meldactie van de NPCF. (ANP)

Bron: (ANP) Het Parool

Lees ook:1700 doden door medische missers
Lees ook:Neuroloog J. erkent ‘medische fouten’
Lees ook:Medische missers te weinig bestraft
Lees ook:Nieuwe robots dienen zich aan…
Lees ook:Arts direct geschorst na klacht !!! Volgens minister Klink

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Patiënten wijzen op blunders in dossier

 1. Roos

  Er word helemaal niet goed omgesprongen met dossiers. Dossiers zwerven door het hele ziekenhuis, liggen dus overal en nergens, behalve op de juiste plaats en dat is op het buro van je arts terwijl je bij hem op consult bent, of in het ,afgesloten(!) dossierkarretje op de afdeling waar je opgenomen ligt of in de afgesloten dossieropslag van het ziekenhuis. Mijn dossier is tot gisteren twee maanden zoek geweest. En neem van me aan dat het niet een dossiertje van twee A-4tjes is, maar eerder twee dikke telefoonboeken, dus die raak je niet zomaar “even” kwijt.
  Hoe dan wel? Gewoon laksheid, even neerleggen, en vergeten weer mee te nemen en op te bergen.
  Wat ik ook meemaak, is dat het dossier van de vorige patient nog open en bloot op het buro ligt en je dus, als je het heel graag wilt weten, simpelweg alle gegevens kunt lezen. En dit zijn nog maar kleine voorbeeldjes. In het Sophiaziekenhuis in Zwolle lagen alle dossiers gewoon op de zaal, de patient mocht ze inkijken. Dat is zoals het hoort, maar als je zou willen kan je dus ook alle dossiers van je medepatienten inzien en dat is niet echt de bedoeling lijkt me.

    /   Reply  / 
 2. carin

  Hoeveel patienten in Nederland zullen hun eigen patientendossier inzien???Enkele, met een achterliggende bedoeling,iets uitzoeken of napluizen.De meerderheid ziet zijn eigen dossier NOOIT en wat de arts daarin zet is afwachten,totdat je meetuurt op zijn computer en *ziet* zoals ik,dat medicatie van je man in jouw dossier staat en de herhalingsrecepten ook.Wat kun je eraan doen???Ik niks,want ik slik geen diazepam en heb geen slaapprobleem gehad en toch….ik heb die medicatie telefonisch besteld voor mijn man en de apotheek schreef het uit op mijn naam.Iets zeggen,ja maar…..het staat vast in mijn dossier.Zo zullen er wel veel medicatiefoutjes in geslopen zijn,totdat het blunders worden.

    /   Reply  / 
  1. Roos

   @carin, ik weet alleen maar dat ik wel mijn dossier lees en aangeef als ik vind dat er iets niet klopt en ook waar ik bij ben gewijzigd word.
   En dat geldt ook voor het dossier wat opgemaakt word tijdens een ziekenhuisopname. Ook die mag je lezen. De verpleging schrijft graag dat je heerlijk hebt geslapen, terwijl je geen oog dicht hebt gedaan. Men schrijft “Patient sliep” kort en krachtig, maar zeker niet altijd waar.
   En als je dus wel een slaapprobleem hebt terwijl je in het ziekenhuis ligt(omdat het gewoon een andere omgeving is en erg onrustig)dan is het onmogelijk om een licht slaaptabletje te krijgen van de arts, want in je dossier staat dat je wel slaapt. Is maar een klein voorbeeldje.

     /   Reply  / 
   1. carin

    @Roos, dit was alleen mijn dossier bij de huisarts.Het patientendossier van mijn overleden man,was men foto’s kwijt van een bijnier en dat rammelde aan alle kanten,veel onderzoeken,veel beloftes en VOORAL veel geld van de zorgverzekeraars ontvangen voor het weigeren van dienstverlening.De ene arts volgde de blunder van de ander gewoon op,een maatschap met een leider en die had macht.Iedereen wist veel van hem,maar aangepakt werd het door niemand.Achter veel ziekenhuisdeuren hebben ze hun eigen politiek en dat draait volgens mij veelal om geld.

      /   Reply  / 
    1. Roos

     @carin, het draait ALTIJD om geld, om letterlijk en figuurlijk doodziek van te worden

       /   Reply  / 
 3. Iem

  Dossiers vol met fouten en onvolledig? Isabel kan er over meepraten. Dit is net zo slordig, als medische fouten en missers. Het lijkt wel of hun het weinig interesseert. Hoeveel aandacht en zorg krijgt een patiënt? En zeker als je boven de 50 bent. Nou dat neemt behoorlijk af kan ik je vertellen. Medische zorg=Geld zorg geworden. Dit is behoorlijke zorgelijk. Een dossier moet serieus en secuur bijgehouden worden en geen stukje mag ontbreken of het nou gaat om een papieren dossier of een elektronisch dossier!

    /   Reply  / 
  1. Roos

   @Iem, klopt, je leven kan er vanaf hangen!

     /   Reply  / 
   1. Iem

    @Roos, ik zou wel eens willen weten hoe die artsen reageren als hun maandelijkse loonstrookjes vol met fouten zitten en onvolledig ingevuld zijn. Geloof me dat ze het tot de bodem uitzoeken. Dat is toch veel belangrijker als de verantwoordelijkheid voor de dossiers van patiënten waar idd het leven van af kan hangen. Waar zitten die artsen met hun hersens toch altijd? Bij een groot zwembad in hun grote tuin, of 4 x op vakantie per jaar, of 3 of 4 auto’s voor de deur, of een uitgebreide barbeque bij de buren die ook in een grote villa wonen en zo kan ik nog wel even doorgaan? Wie het weet mag het zeggen

      /   Reply  / 
    1. Roos

     @Iem, ik denk dat het voor veel arsten zal gelden,maar gelukkig zijn er ook die wel hart voor hun vak en dus ook voor mensen hebben

       /   Reply  / 
 4. Iem

  @Roos, jazeker die zijn er ook wel, alleen je moet ze met een lantaarntje gaan zoeken. Heb je er een gevonden dan heb je mazzel en dan mag je in je handen klappen.

    /   Reply  / 
  1. Roos

   @Iem, ja dat klopt, er zijn er maar weinig helaas!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>