Paranormaal is in!

Paranormaal is in!

Helaas niet zó in dat er ook subsidie komt voor wetenschappelijk onderzoek, maar op de televisie zien we niet anders. Buitenlandse series gaan of over misdaad, ziekenhuizen en advocaten, of over alles wat vreemd, helderziend, eng en spooky is. Of een combinatie van het een met het ander.
Soms liggen aan die series echte ervaringen (min of meer) ten grondslag, zoals bij
‘Medium’, en ‘Ghostwhisperer’, maar vaak is het ook alleen entertainment.
Buitenlandse mediums zien we hier ook. Char, Derek Ogilvie en een tijdje Lisa Williams, waarvan ik hoop dat u die niet gemist heeft, want ze is goed.
Dan hebben we nog ‘het zeste zintuig’ , maar dat is zo bedroevend dat we het daar maar niet over willen hebben.

Een van de gevolgen van dat geldgebrek en de groeiende populariteit is dat er, vooral in Engeland en Amerika, gigantisch veel groepen actief zijn die vooral het spookwezen voor hun rekening nemen. Tegenwoordig schijnt er bijna geen dorp meer te zijn zonder z’n eigen ‘Ghost hunting Society’.
Niet zo gek, want het stikt bij onze westerburen van de mystieke plaatsen en geheimzinnige locaties. Waar Engeland z’n keltische tradities heeft, stikt het in Amerika van de Native American overblijfselen. Om het nog maar niet te hebben over alle enorme maar op instorten staande gebouwen waar vroeger gevangenen en krankzinnigen werden opgesloten, en die nu doorgierd worden door de wind; een paradijs voor spoken.
Wie wil ‘Ghosthunten’ schaffe zich wat electronica aan en belt de dichtstbijzijnde Society voor een mooi en liefst doodeng avontuur op het plaatselijke kerkhof of in de leegstaande kerk.

Zulke geestjagersclubs zijn er in alle soorten. Ernstige serieuze mensen maar ook grappenmakers met hun eigen agenda. Enkelingen, betweters, autocraten en meelopers, gelovigen en sceptici, dommerikken en wetenschappelijk gemotiveerden. Internet biedt de handleidingen voor ‘Hoe word ik paranormaal onderzoeker?” of “Hoe word ik spokenjager?” Zoek maar uit. Oneindig veel sites op dit gebied.
De laatste keer dat ik keek gaf ‘Ghost Hunting’ op Google 1.750.000 hits!

Het heeft wel iets. En het zegt ook wat: al die belangstelling voor het onverklaarbare. Het grote voordeel van al die eigen initiatieven is dat die mensen niet te maken hebben met de fanaten die elk spook de grond in boren, of de dwazen die vinden dat acupunctuur strafbaar moet zijn. Zulke figuren vergallen alleen het leven van paranormaal Nederland.
In Amerika kijkt niemand op van ‘rare’ mensen die een ongrijpbaar doel beogen. En in Engeland…ach…daar horen spoken er gewoon bij.

Zo komt het dat er in die landen nogal wat realityseries worden gemaakt die zulke groepen volgen op hun nachtelijke avonturen. Om te kunnen vergelijken heb ik vele DVD’s bekeken, zowel uit Engeland als Amerika.
Het is verbijsterend te bedenken hoeveel mensen daar last hebben van een spokend huis.
Vaak staan de gebeurtenissen in verband met rituelen in het verleden, met (Indiaanse) begraafplaatsen waarop gebouwd is, mijninstortingen, moord, of gewoon een vroegere bewoner die niet verder wil.

Onlangs kocht ik de eerste twee jaren van ‘Paranormal State’, een reality-serie die gaat over een groepje studenten uit Pennsylvania, onder leiding van de charismatische Ryan Buell.
De groep reageert op oproepen vanuit vele delen van het land, altijd van spooktechnische aard, hoewel het ook wel aan de afvoer blijkt te liggen.
Wat bijzonder is aan deze serie is de serieuze, niet sensationele aanpak. Men komt bij gewone Amerikanen over de vloer en wordt deelgenoot gemaakt van hun zorg en angsten zonder dat het riekt naar voyeurisme.
In bijzondere gevallen worden mediums erbij gehaald, waaronder de tamelijk bekende Chip Coffee, en trance medium en demonologist Lorraine Warren. Want ook dat laatste specialisme blijkt soms goede diensten te kunnen bewijzen.
Zo nu en dan is de hulp van een priester noodzakelijk, om een huis te zegenen, en hopelijk, de weg naar elders vrij te maken voor de geest die bleef plakken.
Hoewel de geesten niet altijd verdwijnen speelt de psychologische factor een grote rol in de tevredenheid van de klanten: men voelt zich serieus genomen, en vaak verdwijnt dan ook de angst. Soms verandert de angst voor de geest in zich ‘beschermd voelen’ door diens aanwezigheid.
Deze serie heeft wat kwaliteit betreft verreweg mijn voorkeur. Een aanrader voor mensen die Engels verstaan en Amerikaanse DVD’s kunnen afspelen. http://www.aetv.com/paranormal-state/video/
(voor een paar tientjes kun je een converter programma downloaden, bv ‘AnyDVD’ waardoor je elke regio kunt afspelen)

Onwillekeurig denk je dan: hoe zit dat hier? Hebben mensen hier ook last van geesten die de boel verzieken? Ook al hebben wij geen Indianen?
Geen idee, we horen er hier nooit wat over. Ons landschap is te plat en onze geest te nuchter.
Maar toch….

Bron en copyright: Loes op ParaVaria

Lees ook:Stem van geest vastgesteld…
Lees ook:Paranormaliteit is een talent wat iedereen in zich heeft
Lees ook:Als paranormaal begaafde ben je je leven niet altijd zeker
Lees ook:Laat je testen: Hoe paranormaal ben jij??
Lees ook:Paranormaal begaafde zwijgt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>