Reiki en hoe de Skepter (Skepsis) er niets van heeft begrepen!

Een Piramide van Meesters kopt de Stichting Skepsis in over Reiki. En meestal doen ze hun onderzoeken goed, echter in dit stuk slaan ze de plank op wel heel veel plekken mis en hebben ze zich niet goed laten informeren. Een belabberd onderzoek! En ik ga uitleggen waarom. Ga ervoor zitten, het wordt geen kort stuk!

"Bij reiki wordt een universele levensenergie, ki genaamd, doorgegeven via handoplegging. Je kunt reiki gebruiken voor jezelf, voor anderen en voor honden, katten, planten en vogels. 'Reikimasters' kunnen helpen bij insectenbeten, astma, schizofrenie, hersenaandoeningen, kanker, diabetes, geslachtsziekten, aids. Dat alles en nog veel meer door eenvoudigweg de energiekanalen zich te laten openen en blokkades op te heffen. " Wat is er fout? Rei is Universeel en Ki is energie. Ze beginnen dus al verkeerd met uitleggen wat het is. Je gebruikt het voor alle levende wezens op aarde dus veel meer dan het genoemde. Het openen van kanalen doet me in meerdere therapien, denk eens bijvoorbeeld aan Accupunctuur.

Maar het wordt nog veel erger……….. dan de belabberde intro.

"De opleiding tot reikimaster kent drie niveaus. Op het eerste niveau leren studenten de geschiedenis en de handposities en krijgen ze vier initiaties die ervoor zorgen dat energiekanalen geopend worden. Na afloop van die basisopleiding kunnen studenten de energie gebruiken voor zichzelf en voor anderen. Het tweede niveau staat in het teken van de geheime reikisymbolen: die vergroten de kracht van de energie en helpen bij het verkrijgen van inzicht in psychologische processen. De opleiding op het derde niveau bestaat uit een inwijding tot reikimaster. Die is bevoegd zelf reiki te doceren. Via zelfstudie is het onmogelijk reikimaster te worden." Nivo 1 is voor jezelf en deels voor anderen, je krijgt namelijk maar 7 handposities mee en niet meer!!!!! Reiki 1 is niet bedoeld om behandelaar te worden. Reiki 2 gaat verdiept in op het gebruik van symbolen voor afstandsbehandelingen en nog veel meer handposities en ziektes die je kunt behandelen. Reiki 3 maakt het af, je krijgt de laatste symbolen voor inwijdingen en wordt getraind in het geven van les. Je bent dan pas klaar voor een praktijk. Gemiddeld duurt het gehele traject 5 jaar en niet zoals je op het internet kunt vinden, Master in 3 middagen of gratis oid.

"Inmiddels zijn er ongeveer dertig verschillende reikistromingen, waarvan verschillende hun naam als handelsnaam hebben gedeponeerd. Allemaal hebben ze een eigen, specifieke invulling van reiki en allemaal moeten ze hun eigen kennis en praktijk onderbouwen en verantwoorden. Een groot deel van die verantwoording is te vinden in de geschiedenis en de inhoud van de reikitraditie, zoals die is beschreven en bedacht door mensen uit de reikibeweging zelf. " Er is slechts een vorm van Reiki, men noemt alles Reiki maar dat is het niet. Evident de naam die eraan gekoppeld wordt echt is slechts de Shiki Rhyoho (Alliance) en Radiant Technique (Barbara Ray).

Het stuk over Hawayo Takate is te lang om over te nemen, wat er niet klopt is dat zijn in 1936 op bezoek bij haar ouders ging in Japan. Ze ging naar Japan omdat ze ernstig ziek was, en was er met haar kinderen om ingeval van overlijden er zeker van te zijn dat de familie de opvoeding over zou nemen. Ze moest geopereerd worden aan haar hart en sommigen zeggen dat ze ook kanker had. Omdat ze lang moesten wachten op de operatie maakte men haar attent op de Reiki Kliniek van Dr. Hayashi waar ze naar toe ging. Ze had geen tijd te verliezen ze zou anders sterven. Hayashi genas haar en zo raakte ze overtuigd van de Reiki en wilde het perse leren! Na haar genezing werd ze de eerste vrouw die door Hayashi opgeleid werd! En het is niet bekend hoeveel Masters hij heeft ingewijd. Takata nam de Reiki in 1938 mee terug naar Hawai, Amerika en veranderde de geschiedenis met een Christelijke inslag. Waarom? Japan viel kort daarna Pearl Harbor op Hawai aan en als zij als Japanse ook nog een Japanse leer invoerde zou zij dit niet hebben overleefd.

Vanaf die tijd heeft ze duizenden mensen ingewijd in Reiki 1 en Reiki 2 en slechts 21 Masters ingewijd. Waarom is niet bekend. Haar Masters hebben NIETS op schrift gesteld omdat Takata slechts geloofde in mondeling overbrengen. Tegenwoordig en pas na haar overlijden in 1980 zijn Masters begonnen met het opschrijven van de leer.

De Geschiedenis zoals beschreven in dit stuk, is voor mij dan ook niet zoals het is. Dat zal jullie niet verbazen, en die geschiedenis vindt je terug in het blog.

"Een belangrijke scheuring in de Reiki Alliance kwam tot stand toen de kleindochter van Takata, Phyllis Furumoto, zichzelf op een vergadering in 1983 uitriep tot Grootmeester van dat systeem. Ze verantwoordde haar machtsgreep door erop te wijzen dat ze als kleindochter van Takata ook rechtmatige opvolger in de lijn van Takata was. Furumoto's poging om reiki naar zich toe te trekken door de term reiki als merknaam te registreren mislukte, omdat de Patent and Trademark Office van de U.S. Department of Commerce bepaalde dat de term inmiddels in het publieke domein lag. " In 1980 is de Grandmaster aangewezen op de conferentie van oprichting, dit werd dus Furumoto. Barbara Ray dacht aangewezen te zijn door Takata maar dit is nooit opgehelderd. Het hele stuk klopt dus niet. Ze is wel degelijk aangewezen als opvolging. Ook in het vervolg van dit stuk lezen we dat Takata van Grandmastership af wilde. Dit klopt totaal niet. Takata hield strikt vast aan de traditie dus waarom dit op het laatst dan veranderen??? Het strookt totaal niet met hoe ze leefde en is dus niet waar. Wel is er reden geweest om aan te nemen dat het soepeler moest kunnen en daarover is er onder verschillende Masters strijd geweest. Immers wie had de waarheid in pacht? Zodra mensen zich in een groep verenigen en regels worden opgesteld komen er vervolgens ook problemen. Dit komt overal voor.

Vervolgens gaat men verder over de uitleg van Reiki vormen die noch door de Alliance noch door Barbara Ray zijn erkent. Dus voor de Usui System of Natural Healing, waar het mee begon in het stuk, is er dus geen belang om dit te noemen….. Het geeft weer dat Masters anders de Reiki gingen beleven, en opnieuw gingen ontdekken, dingen toevoegden en dingen weglieten waarmee het dus met de oorspronkelijke Reiki niets meer mee van doen heeft. Skepsis had 2 stukken moeten schrijven in plaats van het in een stuk te benoemen. Nu de andere vormen met de oervorm niets van doen hebben.

Conclussie? Zucht is het eerste en vervolgens de verbazing ook. Waar men normaal gesproken alles uit de kast haalt om dingen te onderzoeken is dit slechts giswerk, knip en plakwerk en niet doordacht. Slecht gedaan dus.

Bron: Skepter en mijzelf

 

Lees ook:Reiki, de principes in de leer
Lees ook:Oktober Reiki maand, Reiki festival!
Lees ook:Reiki, de historie
Lees ook:Reiki, een behandeling
Lees ook:Reiki een helende energie

30 Reacties // Reageer

30 thoughts on “Reiki en hoe de Skepter (Skepsis) er niets van heeft begrepen!

 1. Sjaak

  Je moet wel toegeven dat ze het fenomeen bronvermelding een stuk beter begrepen hebben dan jij, Isabel. Dus als er dingen niet kloppen dan weet je waar je die foute informatie vandaan komt. Knippen en plakken, giswerk en niet al te doordacht geschreven stukken kom je overal tegen. ZELFS op paranormaal.blog. ;)

  De verhouding hoeveelheid tekst – informatie is in dit stuk behoorlijk hoog. Los van of je wel of niet in reiki gelooft, het stuk is erg informatief. Fijn dat je er naar wilde verwijzen :D

  Ga zo door!

    /   Reply  / 
 2. Sjaak

  P.S. Met het fenomeen bronvermelding bedoel ik dat de schrijver verwijst naar 8 boeken en 7 websites, en niet naar zichzelf als bron verwijst. Dat is namelijk een open deur. Een open schuurdeur. Zonder schuur.

    /   Reply  / 
 3. Jaap van den Bold

  Hoewel ik zelf niets met Reiki doe, weet ik wel dat het werkt, mist het integer toegepadt wordt. Maar dat geldt eigenlijk voor alles wat je doet in het leven. Ik gaf eens een lezing op de Universiteit van de Nederlandse Antillen voor een zaal vol Reikimasters. Op Curacao is Reiki namelijk al sinds jaar en dag een groot item. Ik zei toen o.a. een beetje ironisch dat het op Curacao net leek alsof de ene helft van de bevolking de andere helft hielp via Reiki. Toen stak een oude wijze master zijn vinger op en zei heel simpel: ‘meneer, dat is ook de bedoeling’! En zo is het maar net, mooi toch!!!

    /   Reply  / 
 4. Oscar

  “Vervolgens gaat men verder over de uitleg van Reiki vormen die nog door de Alliance als door Barbara Ray zijn erkent.”

  liever zo schrijven:

  “Vervolgens gaat men verder over de uitleg van Reiki vormen die noch door de Alliance noch door Barbara Ray zijn erkend.”

  Verder kan ik er inhoudelijk werkelijk geen touw aan vast knopen, waarom schrijven die Reiki-types nou gewoon eens duidelijk dingen op, zodat je niet blijft hangen in giswerk als ‘er is reden om aan te nemen’.

  Noot redactie: Aangepast, je hebt gelijkt leest beter, dank je Oscar.

    /   Reply  / 
 5. Sjaak

  Helaas Oscar, reiki en duidelijk gaan helaas niet samen. Net als dat paranormaal en duidelijk niet samen gaan. Niemand begrijpt het en zelfs de mensen die zich er mee bezighouden en zelfs hun geld mee verdienen kunnen je bar weinig over de inhoud vertellen. Volgens mij is dit ook de enige beroepsgroep die bestaat uit mensen die er ook niet uit zijn hoe dingen werken en het al zeker niet met elkaar eens zijn over hoe het in elkaar zit.
  Hangen in giswerk suggereert nog dat er wordt een poging wordt ondernomen een redelijk geloofwaardige verklaring te vinden, maar dat is niet het geval. Vaag zijn en vaag blijven lijkt het credo. Creëer je eigen expertise en je weet er zelf het meeste van! Vandaar alle onenigheid.

  Ik wens je veel licht, liefde en de warmte van de Heilige Maagd toe, Namasté, Vrolijk Pasen, tot vriedig en moge Odin en Osiris jou en jouw vorige aura’s, chakra’s en spirits gunstig stemmen met klankschalen, een gunstige tarot legging enz. rAmen

    /   Reply  / 
 6. karin

  Nou, Sjaak. Isabel heeft mij reiki 1 geleerd en het is zo helder als een ongerept beekje, zo duidelijk als de kleur rood, zo begrijpelijk als 1+1 2 =, dus Sjaak, ik snap niet dat jij het met jouw intelligentie vaag vindt.

    /   Reply  / 
 7. Sjaak

  Zware metalen kunnen dodelijk zijn en kun je niet in een beekje zien zitten. Ook niet in een beekje dat nog niet gerept is. Er zijn enorm veel benamingen voor rood en er zijn enorm veel soorten “rood”. Van zichtbaar tot onzichtbaar, van RAL tot PMS tot hexadecimaal. 1 + 1 2 = ziet uit als een onopgeloste som waarvan de uitkomst 13 is.

  Maar ik snap wat je bedoelt hoor, karin ;)
  Het niet snappen heeft niets met intelligentie te maken maar met het feit dat sommige mensen er een beetje moeite mee hebben dat er een universele intelligente bron van liefde in het heelal (in deze context “kosmos”) zit die via de handen van een sterveling nar de blauwe plek van een ander persoon geleid kan worden. Je hoeft er niet slim voor te zijn om zoiets te begrijpen, je moet het alleen geloven. Intelligentie zit dan alleen maar in de weg.

    /   Reply  / 
 8. Redactie

  Hoi Allemaal,

  Dit stuk over Reiki uit de Skepter maakt een verhaal onduidelijk dat op zich heel helder en duidelijk wordt geleerd!

  Er zijn op google zoveel rare vormen te vinden dat het moeilijk is het “echte werk” er tussen te vinden. De meeste vormen zijn puur commercieel van aard en hechten geen waarde toe aan waar het voor is bedoeld, namelijk mensen helpen.

  En Sjaak? Die snapt het niet, wil het niet snappen en kan onmogelijk een oordeel vellen over iets dat hij niet wil lezen of kennen.

  Dus Oscar, als je wilt lezen wat het Usui Systeem inhoudt, blader het blog door onder de rubriek Reiki. Wordt je een hoop duidelijk in gemaakt.

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 
 9. karin

  Pffff….het lijkt hier net of ik voor een klas sta met een jongetje die het maar niet wil begrijpen en altijd tegenspreekt. Zulke leerlingen gaan tegenwoordig naar het speciaal onderwijs…
  omdat ze denken dat hun intelligentie in de weg zit…wahahahahahahahaha….

  Intelligent zijn doe je niet met je verstand, beste Sjaak, maar deze wijsheid zal voor jou moeilijker zijn dan een ingewikkelde wiskundige formule.

    /   Reply  / 
 10. Redactie

  Of met pillen, ik hoorde dat Prozac goed werkt,

  Gr

    /   Reply  / 
 11. Sjaak

  Intelligent zijn die je niet met je verstand? Ik denk dat we het dan beide over een andere intelligentie hebben, karin.

  En je kunt kletsen en lachen wat je wilt, op mijn intelligentie kun je mij niet pakken.

  Mijn persoonlijk ervaring is dat die kinderen die maar blijven vragen en zich niet blind neerleggen bij wat hun “meester” hun vertelt vaak een klas over mogen slaan. Zelf bewust en mondig klinkt dan ook veel positiever.

  Het enige wat ik vraag is wat meer van dat ongerepte beekje als het gaat over die universele bron van energie uit de kosmos. Want daar rammelt het aan alle kanten. Dat is waar iedereen overheen stapt alsof er nog tien van die dingen zijn. Kun je me daar wat concreets over vertellen?

    /   Reply  / 
 12. karin

  Sorry, Sjaak… kinderen die mondig zijn, prima, de juiste vragen stellen, prima, maar ze moeten het dan wel snappen!!! En ik blijf niet eindeloos uitleggen wat je toch niet begrijpt…

  Blijf jij maar een jaartje zitten, Sjaak :)
  Beginnen we weer van voor af aan.

    /   Reply  / 
 13. Sjaak

  Wat heeft Prozac hier mee te maken?

    /   Reply  / 
 14. Redactie

  Wordt je rustig van, is beter, geloof me maar :)

    /   Reply  / 
 15. Sjaak

  Lieve karin, je begrijpt er zelf geen hol van en je zit alleen een mystiek cultuurtje op te houden. Daarom kunnen jij en alle andere zelfverklaarde kosmische energie verdelers er geen zinnig woord over vertellen. Doen alsof je er iets van weet en meelullen met de wazige verhalen is waar het bij blijft. En je weet het. Zo hoog schat ik je wel in.

  Als je de conclusies over onderzoeken naar Reiki bekijkt hebben ze allemaal hetzelfde positieve resultaat. Resultaten die worden behaald met ontspanningstherapie. Het simpele feit dat je hier niet eens een mening over durft te geven zegt mij meer dan genoeg. Het is ineens niet mystiek genoeg meer een pas op die manier niet meer in je paars-roze wereldje.

  Ik ONDERKEN de helende werking van reiki, alleen zit er geen goddelijke energiebron in. Lang is dat voor veel mensen misschien de meest plausibele verklaring geweest, maar die tijden liggen achter ons. Jammer of niet jammer.

  Jammer dat je weer moet vervallen in puberaal uitlachen en me moet gaan vergelijken met een klein jongetje dat moet blijven zitten. Als je me een beetje beter kende wist je dat dat totaal niet bij mij past.

    /   Reply  / 
 16. Sjaak

  ha ha ha, Isabel. Zeer volwassen.

    /   Reply  / 
 17. Sjaak

  Maar we zijn weer op de oude bekende plek aangekomen: Ik stel een vrij duidelijke vraag en word betutteld en beledigd. Maar een antwoord? Nee hoor, afleiden.

    /   Reply  / 
 18. Redactie

  Wat was de vraag dan?

    /   Reply  / 
 19. karin

  Sjaak, voor mijn gevoel moet jij wat meer aan spirituele lichaamsbeweging gaan doen. Is niet goed, teveel stress, om hier avond aan avond in het hol van de leeuwinnen te zitten….

    /   Reply  / 
 20. Sjaak

  Zo voelt het niet, karin :)
  Ik kom af en toe met de poesjes spelen terwijl ik met andere dingen bezig ben.
  >^..^

    /   Reply  / 
 21. karin

  Aha, dus je doet al aan spirituele lichaamsbeweging, terwijl je de inspiratie hier haalt…. wie had dat nu van onze Sjaak gedacht….

    /   Reply  / 
 22. Sjaak

  In tegenstelling tot wat je misschien dacht is spiritualiteit, als je het los koppelt van religie of ander bijgeloof, een vorm van levensbeschouwing. Het staat voor de manier waarop je tegen jezelf en de wereld aan kijkt. Natuurlijk ben ik daar bewust mee bezig. Ik heb voor hoever ik me kan herinneren al naar de sterren gekeken, en nagedacht over wie we zijn en wat we hier komen doen. En voor mijn gevoel en in mijn beleving ben ik er uit. Zonder al te veel invloed van buiten af, zonder vragen hier over aan volwassenen te stellen omdat zij niet veel meer weten dat ik. Ookal menen ze dat wel te moeten doen omdat zij groot zijn.

  Ik heb dus jaren geleden al een conclusie onder voorbehoud getrokken en zie tot nog toe die conclusie overal bevestigd. Wat ik doe is dit regelmatig testen en tot nog toe is mijn beeld wel duidelijker en concreter geworden, kan ik het beter verwoorden en onderbouwen, maar is het inhoudelijk niet veranderd.

  Dus ja, dat vervelende jongetje in jouw klas is ook een spiritueel wezen, en is zich daar heel bewust van. :)

    /   Reply  / 
 23. karin

  Goed zo, oh, sjaak, die houding die je nu aanneemt is niet goed voor je… veel te krampachtig, beetje soepelder, anders krijg je spierpijn.

    /   Reply  / 
 24. Sjaak

  Oordelen over mijn levensvisie terwijl je niet weet wat deze inhoudt. En dan zeggen dat *ik* krampachtig ben? Geweldig.

    /   Reply  / 
 25. karin

  Ik heb het over je houding, Sjaak, niet over je levensvisie of je innerlijk. Kijk, nu zit je weer verkeerd, veel te holle rug.

    /   Reply  / 
 26. Redactie

  Spiritualiteit omschreven door Sjaak heeft een goede kern van waarheid, het is losgekoppend van andere dingen een levensbeschouwing. Hoewel men de term religie wel gauw koppelt aan spiritualiteit hoeft het niet zo te zijn dat je een gelovige moet zijn om hier iets mee te willen doen.

  Gr

    /   Reply  / 
 27. Sjaak

  Oh. heh.
  Bedankt voor je bezorgdheid.

    /   Reply  / 
 28. Sjaak

  @Isabel

  Exact. En het ontbreken van een god als X-factor levert mij meer antwoorden op dan met. Maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn.

    /   Reply  / 
 29. Redactie

  En die keuze is vrij voor iedereen, dat is het mooie ervan.

    /   Reply  / 
 30. Sjaak

  *beeld op donker*
  *start vioolmuziek*
  *start aftiteling*

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>