Spiritueel ondernemer maakt zijn droom waar op landgoed Duinlust

Organisatieadviseur Godfried Schölvinck (41) heeft er jaren van gedroomd: zijn troosteloze kantoorpand in Hoofddorp te mogen verruilen voor het weelderige landgoed Duinlust in Overveen. ‘Want ook spiritualiteit bepaalt het succes van een onderneming.’

Het landgoed leek hem een uitgelezen locatie voor het stichten van een ‘community’ van zakenmensen die niet meer in hiërarchische ondernemingsstructuren denken. Maar Duinlust oogde als een onbereikbaar ideaal. Het vroegere buitenhuis van de puissant rijke familie Borski, indertijd betrokken bij de oprichting van de Nederlandsche Bank, was de laatste jaren in gebruik als exclusief bezinningsoord en weinig toegankelijk voor een groot publiek. ‘Iedereen in Kennemerland kent Duinlust, maar de gemiddelde burger kwam er niet. Het was er donker en de gordijnen waren altijd dicht’, herinnert Schölvinck zich.

Eén keer sprak hij met de toenmalige exploitant over een participatie, maar dat liep op niets uit. Eind 2009 zag hij opeens zijn kans schoon, nadat de huurder van Duinlust failliet was gegaan. Samen met drie zakenpartners nam Schölvinck de boedel over en sloot een huurcontract met de Bloemendaalse zakenman Bart-Jan Dorlas (70), de huidige eigenaar van de buitenplaats.

Nieuwe stijl

Nu, acht maanden later, toont de consultant vol trots de Borskizaal, het pronkstuk van het huis, voorzien van plafondschilderingen met bladgoud, wandtapijten en een centimeters dikke lambrisering. Hij is niet de enige die de neorenaissancestijl kan waarderen. Deze maand zijn bijna alle vertrekken geboekt voor intieme diners, vergaderingen van raden van bestuur of cursussen. Voor 2011 zijn tot nu toe dertig trouwerijen gereserveerd.

Renovatie

Echt gemakkelijk is de doorstart van Duinlust niet geweest. In de eerste weken stapelden de tegenvallers zich op. De nieuwe huurders kregen bij de overdracht van het huis een doos met sleutels mee waarvan de meeste niet pasten. Het huis was vies en zat vol gebreken. Driekwart van alle lampen was defect. Vijf van de zes wasmachines in de healthclub waren defect. Drie keer per nacht ging het alarm af. ‘Het was een enorme klus om alles weer toonbaar te krijgen.’

Misschien nog het ergste van alles waren de lege kasten: de administratie was volledig verdwenen. Lijsten met namen van cliënten van het health & beauty-complex ontbraken. ‘We moesten helemaal opnieuw beginnen.’

Vrijdenkende ondernemers

Maar het idee om van Duinlust een ontmoetingsplaats te maken van vrijdenkende ondernemers laat Schölvinck niet los. Hij heeft meteen een dagelijkse lunchtafel georganiseerd voor zakenmensen die op het landgoed kantoorruimte huren. ‘Die huurders waren er al langer, maar ze hadden elkaar nog nooit gezien. Nu raken ze met elkaar aan de praat en komen nieuwe zakelijke relaties tot stand. Dat is de synergie die ik nastreef.’

Het gezelschap bestaat uit flex-werkers en zzp’ers, overwegend actief in organisatieadvies. Veel aandacht is er voor geneeskunst, fitness en fysiotherapie. De locatie herbergt een plastisch chirurg, een acupuncturist en een voedingsdeskundige. Ook tophockeyer Teun de Nooijer houdt domicilie op het landgoed, evenals voetbalmakelaar Chiel Dekker. ‘Duinlust moet een bijenkorf zijn waar je in- en uitvliegt’, zegt Schölvinck. De locatie is vooral bedoeld voor mensen die openstaan voor spiritueel leiderschap, voor hem ook een persoonlijke inspiratiebron. ‘Spiritualiteit is in het bedrijfsleven nog geen gemeengoed. Het gaat in veel organisaties uiteindelijk om macht, dominantie, geld en ego’s. Wie anders wil, kiest voor dienend leiderschap. Dat is “managen” vanuit liefde.’

Het adviesbureau waarvoor Schölvinck in Hoofddorp werkte, is meeverhuisd naar het landgoed en tegelijk van gedaante veranderd. Het traditionele kantoor met werknemers en een officemanager is vervangen door een losser verband van zelfstandig werkende mensen.

Reorganisatie

Niet iedereen hoeft ondernemer te worden. Bij de doorstart van Duinlust hebben 17 van de 28 medewerkers een nieuw dienstverband gekregen. Ze mogen werknemer blijven op voorwaarde dat ze zich ondernemend opstellen. Dat blijkt in de praktijk nog een hele omschakeling. ‘Personeel was gewend om bij bestellingen toestemming te vragen van de administrateur, de directeur en de commerciële man. Wij zeggen nu tegen hen: “Regel dat even zelf.”‘

Zo wordt het hoofd van de bediening verantwoordelijk voor de personeelsplanning. Gebrek aan ervaring is geen beletsel. ‘Wij zorgen voor de coaching.’ Controlesystemen op de voorraden – in de horeca niet ongebruikelijk – blijven bewust achterwege. ‘Wij gaan uit van goed vertrouwen. Dan is er geen behoefte om te frauderen. Gebeurt het toch, dan nemen we dat voor lief.’

Resteert de vraag of de filosofie van Schölvinck en zijn partners voldoende opbrengt om een landgoed te beheren. Eind dit jaar moet de organisatie quitte draaien. De resultaten blijven tot nu toe wat achter bij de begroting. De drukke maand september maakt niet alles goed. ‘Het kost moeite om relaties terug te winnen die zich van Duinlust hadden afgekeerd. We zijn daarin iets te naïef geweest.’

Een tweede leven
Landgoed Duinlust

Na bankroet in december vorig jaar maakt landgoed Duinlust een nieuwe start
Locatie moet uitgroeien tot community van ondernemers
Initiatiefnemers gaan uit van ‘dienend leiderschap’
Duinlust verwacht eind dit jaar quitte te draaien
Omzet moet in twee jaar oplopen tot circa euro 2 mln
Godfried Schölvinck: ‘Dienend leiderschap is “managen” vanuit liefde.’

Exploitatiemodel
Quitte draaien zou al mooi zijn
Zou je hier wel aan beginnen? Die vraag is consultant Godfried Schölvinck veelvuldig gesteld toen hij besloot om landgoed Duinlust in Overveen uit het slop te trekken. Het heeft hem niet aan het twijfelen gebracht. ‘We moeten waken voor angstgevoelens. Risicomijdend gedrag is normatief in onze samenleving, maar past niet bij mij’, zegt Schölvinck.

Zijn adagium luidt: als je ergens in gelooft, dan lukt het ook. Daarom heeft hij geen behoefte uit te weiden over mogelijke bedreigingen voor de zakelijke exploitatie van Duinlust. En als hij toch een risico moet noemen, dan wijst hij op de keuze van een groot IT-concern om bedrijfspresentaties en vergaderingen voortaan in eigen huis te houden en geen locatie af te huren op een fraaie buitenplaats. Zo worden arbeidsuren en autokilometers bespaard. Maar daarmee is volgens hem nog geen sprake van een trend.

‘Er zijn nog veel organisaties die bijeenkomsten buiten de deur beleggen.’ De bezuinigingsdrift in het bedrijfsleven verandert daar niet zo veel aan, is zijn indruk. Schölvinck is al tevreden als Duinlust uitgroeit tot een gemeenschap van ondernemers die elkaar inspireren en ondersteunen. Het boeken van een winstmarge is geen heilig doel. ‘Het zou mooi zijn als we budgetneutraal draaien.’ Als het zover is, kan Schölvinck zich weer concentreren op zijn consultancypraktijk, gericht op begeleiding van bedrijven in grote veranderingsprocessen. ‘Dan ga ik zelf deel uitmaken van de community op Duinlust.’

Copyright (c) 2010 Het Financieele Dagblad

Lees ook:Ben Meijering: ‘Eenvoud voor gevorderden…’
Lees ook:Spookhuizen: Huize Singraven, Twente.
Lees ook:Dalai Lama legt politiek leiderschap neer
Lees ook:Festival Pure Passie; ‘Colors of the World’…
Lees ook:Glaasje draaien; niet zo onschuldig als het lijkt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>